Search
Close this search box.

GKV Enomics boekt klinkende overwinning op koploper Valto

Na een mooie hoofdklassecompetitie in de zaal is de veldcompetitie op zaterdag 22 april weer begonnen. Na twee nipte overwinningen in oefenwedstrijden tegen De Meervogels en Oranje Wit wachtte GKV Enomics een zware opgave: de trotse koploper Valto kwam op bezoek in Gorinchem. Valto is in de zaal knap kampioen geworden en voegt zich volgend jaar bij GKV Enomics in de Hoofdklasse-poule in de zaal (een mooie regio-poule met Deetossnel, Sporting Delta, De Meervogels, Nieuwerkerk, Swift en KVS-Maritiem). Valto speelt een fantastisch seizoen, maar het is lastig om een heel seizoen te pieken. GKV Enomics zette de goede trant van de laatste weken door en gaf Valto geen moment echt kans. Via een snelle voorsprong in de beginfase, een riante voorsprong in de rust en een evensterk begin van de tweede helft hield GKV Enomics de punten in Gorinchem. Eindstand 24-18.

Bij GKV Enomics keerden Mats den Besten en Rachel Romijn na lange weken afwezigheid vanwege enkelblessures terug in de basis. Daarmee was GKV Enomics bijna weer op volle oorlogssterkte, ware het niet dat Maren van Krieken zich in de ziekenboeg gevoegd heeft na een operatie. De hoop is dat zij over drie weken weer kan spelen, uit bij Swift. De beginfase was voor GKV Enomics. Remco Ouwerkerk liet Valto direct weten dat ze de druk maar beter konden opvoeren: met zijn eerste afstandsschot tekende hij voor de 1-0. Hierna een paar slordige aanvallen aan beide kanten, voordat Valto met de 1-1 de stand gelijk trok. Het volgende aanvalsvak van GKV Enomics kwam tot veel goede kansen rond de korf, en Guido Messerschmidt en Mats den Besten profiteerden daarvan: 3-1. Niek van der Weijden en Remco Ouwerkerk met de 4-1 en 5-1 zorgden ervoor dat Valto al na een kleine 10 minuten de eerste time-put moest nemen. Zoals gezegd, het is lastig een heel seizoen te pieken. In het wielrennen zeggen ze dat je daarna een periode ‘decompressie’ hebt. Bij korfbal heet het gewoon ‘niet scherp zijn’. Na de time-out was Valto echter weer iets beter bij de les en scoorden de ploegen om en om tot aan 10-6. Remco Ouwerkerk zorgde met zijn vierde doelpunt voor een ruimere voorsprong van GKV Enomics: 11-6. Tussendoor een tumultueuze fase waarin Valto nadrukkelijk vroeg om een gele kaart voor inspringen van Mats den Besten, maar hij kwam weg met een berisping van scheidsrechter Ruitenbeek.

Ondanks het tumult wist Valto deze adrenaline niet om te zetten in korfballend overwicht. GKV Enomics bleef eenvoudig scoren en Valto moest het hebben van toevallige afstandsschoten. Vlak voor rust een schot van Nienke van der Weijden betekende dat GKV Enomics de marge op 5 hield en met een goed gevoel de rust in ging. De ploeg was dominant, zowel aanvallend als verdedigend. Op de stapelwolken en miezerige regen na was er geen vuiltje aan de lucht. Ook de tweede helft schoot de ploeg van Bart Drost en Jan Ouwerkerk uit de startblokken. Knappe korte kansen van Niek en Nienke van der Weijden, gevolgd door een mooie doorloopbal van Mats den Besten op aangeven van Nienke van der Weijden en het verschil was bij 17-10 alweer 7 doelpunten. Kelsey Hille mocht intussen haar debuut maken in plaats van de moegestreden Rachel Romijn en deed dat met verve. Zij leverde veel energie in de verdediging en hielp de voorsprong intact te houden. Nienke van der Weijden had hete handen en verzorgde uit een vrije bal de 18-10. De wedstrijd leek gespeeld en Valto gaf ook niet de indruk er nog vertrouwen in te hebben. GKV Enomics speelde de wedstrijd volwassen uit en eindigde met een 24-18 overwinning. Mats den Besten en Rachel Romijn bekroonden hun terugkeer in de basis met 5 en 4 doelpunten en GKV Enomics speelde als een geoliede machine.

Daarmee brengt GKV Enomics de spanning in de competitie terug. Valto had een voorsprong van 4 punten op Excelsior en 5 op GKV Enomics: dat zijn er nu nog 2 en 3. Excelsior won nipt van Nieuwerkerk met 14-13, Swift won ruim uit bij KCR. Onderin de poule pakte ONDO belangrijke punten tegen Koag. Volgende twee weken geen competitie vanwege de meivakantie, daarna mag GKV Enomics voor de vierde keer dit seizoen optreden tegen Swift uit Middelburg. De vorige twee wedstrijden tegen Swift werd knap gewonnen, telkens na 5 (of meer) doelpunten achter te hebben gestaan. Op het veld is zo’n achterstand moeilijk om te buigen, dus zal GKV Enomics vanaf het begin scherp moeten zijn.

Doelpuntenmakers GKV Enomics: Mats den Besten 5, Remco Ouwerkerk 4, Rachel Romijn 4, Nienke van der Weijden 4, Niek van der Weijden 3, Guido Messerschmidt 3, Nikki Bos 1.