Zoek
Sluit dit zoekvak.

GKV Enomics boekt ruime maar zwaarbevochten zege

GKV Enomics is er zaterdag 3 december in geslaagd de fantastische zege in de eerste speelronde een goed vervolg te geven. Uit bij De Meeuwen leek het er lang niet op dat dat ging lukken. De Meeuwen, een laagvlieger op het veld en in de eerste speelronde verliezend van Avanti, had alles uit de kast getrokken om er een wedstrijd van te maken. GKV Enomics liet echter zien dat het niet alleen met frivool spel kan winnen, maar ook degelijk en georganiseerd. De Gorinchemmers trokken de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe en wonnen verdiend met 15-23.

In ‘de Meeuwenhal’ zat de sfeer er vanaf minuut 1 goed in. Bij het oplopen gingen de lichten uit en de spotlights aan en dan weet je al bijna zeker dat het rumoerig gaat zijn. Dat werd het ook. De lokale supportersvereniging had WC-rollen en confetti meegenomen en heeft de hele eerste helft het aantal decibel niet onder de 100 laten zakken. Veel jeugdleden in wit pak en een grote meeuw als mascotte. Des te minder sprankelend was het spel van De Meeuwen. Achterverdedigen wordt in het korfbal helaas steeds meer de standaard en De Meeuwen had dit al helemaal tot kunst verheven. Vanaf minuut 1 verdedigde de thuisploeg niet, maar besloot met man en macht de korf-positie te behouden. GKV Enomics dacht het via de gewone weg op te lossen, maar stuitte daar telkens op een extra heer en verloor zo vaak de bal via doordringen of andere miscommunicaties. De Meeuwen schoot aanvallen wel uit de startblokken en kwam snel op 2-0. Vanaf de 3-0 besloot GKV Enomics dat het dan maar de tegenstander moest afstraffen door de vrije kansen die rond 4/5 meter geboden werden, raak te schieten. Dat lukte niet en de korf werd vaak gemist. Onder druk van de schotklok besloot Mats den Besten de score van GKV Enomics dan maar met een jumpshot te openen: 3-1. In de volgende aanval de 3-2 van Pepijn Kuijntjes en GKV Enomics leek los. Niets was minder waar en De Meeuwen met vier afstandsschoten op rij liep uit naar 7-2. De thuisploeg en het publiek gingen helemaal los Voor de enkele meegereisde GKV-supporters leek het een lange avond te worden.

Trainer Bart Drost had hier al voor gewaarschuwd en benadrukte dat de ploeg kalm moest blijven. Bij De Meeuwen gooien ze er zo veel energie in, dat ze dat geen hele wedstrijd volhouden. Bij GKV Enomics werden Nienke van der Weijden en Remco Ouwerkerk in hun vertrouwde vakken ingebracht en dat zorgde voor meer rust en duidelijkheid. Via schoten van Maren en Mats den Besten, Pepijn Kuijntjes, wederom Mats den Besten en een strafworp van Nienke van der Weijden wist GKV Enomics het gat terug te brengen naar 2: 9-7. Niek en Nienke van der Weijden en Mats den Besten zorgden met korte kansen voor een 10-10 ruststand. Ondanks alle rumoer, heisa en chaos dus toch een gelijke stand en ondanks dat GKV Enomics hier als favoriet aan de wedstrijd begon, was de gelijke stand een prima uitgangspositie. De keerzijde van achterverdedigen is, behalve dat het publiek de volgende wedstrijd waarschijnlijk niet meer komt kijken, dat je eigen aanvalsspel er ook onder leidt vanwege het lage tempo. Waar GKV Enomics inmiddels allerlei oplossingen gevonden had, was het vanaf nu De Meeuwen dat aanvallend niets meer kon verzinnen. Toegegeven: de thuisploeg mist de geblesseerde topscorer en jeugdinternational Jarin Bruinekreeft. Als hij terug is zal De Meeuwen een gevaarlijkere ploeg worden.

Remco Ouwerkerk schoot GKV Enomics voor het eerst op voorsprong, gevolgd door twee snelle doelpunten van De Meeuwen. Guido Messerschmidt, in de eerste helft nog op zoek naar zijn schot, had dit de tweede helft weer gevonden. De 12-12 uit zijn handen bracht de ploegen weer naast elkaar. Ook Niek van der Weijden zou zich veel nadrukkelijker laten gelden in het aanvalsspel, met name door sterk reboundwerk. Vanuit een sterke rebound scoorde hij dan ook de 12-13, gevolgd door de 12-14 van Maren den Besten. In het andere vak werd Mats den Besten inmiddels niet meer achterverdedigd en daardoor kon de rest van het vak nu makkelijker schoten herhalen. Messerschmidt met een korte kans zorgde voor de 13-15, Ouwerkerk de 14-16 en Mats den Besten bracht GKV Enomics met de 14-17 voor het eerst op drie punten voorsprong. Wederom Messerschmidt met een afstandsschot zorgde dat De Meeuwen definitief gekraakt was. GKV Enomics liep uit en bij 15-23 werd afgefloten. Een zwaarbevochten, maar hele knappe zege na een ontzettend stroef begin.

In de poule wist Swift wederom ruim te winnen, ditmaal van Pernix met 24-16. Avanti versloeg Odik uit met 21-25 en Nieuwerkerk en Dos (W) delen de punten door een 15-15 gelijkspel. GKV Enomics speelt volgende week uit bij Avanti in Pijnacker en daarmee is te spreken van de eerste kleine kraker in deze poule. Avanti heeft een erg ervaren team met spelers die nog in de Korfbal League gespeeld hebben, aangevuld met jong talent. Die ploeg lijkt daarin wel op GKV Enomics, zij het dat ze meer ervaring op een hoger niveau hebben. Beide ploegen hebben niet uitgesproken voor het kampioenschap te gaan, maar de winnende ploeg zal er niet onderuit komen dat ze toch gezien worden als titelkandidaat.

Doelpuntenmakers GKV Enomics: Mats den Besten 5, Maren den Besten 4, Guido Messerschmidt 4, Remco Ouwerkerk 3, Niek van der Weijden 2, Nienke van der Weijden 2, Pepijn Kuijntjes 2, Jelle Post 1