Zoek
Sluit dit zoekvak.

GKV Enomics strijdend ten onder tegen koploper Avanti

Zaterdagavond om 19.00 uur startte de topper in de Hoofdklasse tussen de ongeslagen koploper Avanti en één van de twee achtervolgers, GKV Enomics. In de uitwedstrijd in Pijnacker eerder dit seizoen hield GKV Enomics gelijke tred, maar wist Avanti de wedstrijd in de laatste tien minuten voor rust te beslissen met veel loepzuivere afstandsschoten en een schotloze periode aan de kant van GKV Enomics. Het achttal van Bart Drost was dus gewaarschuwd en wilde zijn huid zo duur mogelijk verkopen. Door de schorsingen van Guido en Niek moest er wat worden geschoven in de vakopstellingen en zodoende startte Jelle Post in de basis. GKV Enomics streed tot het einde en na een lastige eerste helft wist het de tweede helft alle schroom van zich af te gooien en bleef het aanhaken bij Avanti. GKV Enomics kwam een paar keer op gelijke hoogte, maar wist niet op voorsprong te komen. Uiteindelijk een 21-22 winst voor Avanti dat hierdoor een reuzestap zet richting de Korfbal League 2. Het algehele gevoel is dat er deze avond meer in had gezeten tegen de koploper uit Pijnacker.

Er was wat geschoven in de vakken aan de kant van de thuisploeg en het herenduo Het vak met Mats en Remco – die deze wedstrijd voor het eerst samen stonden en dat uitstekend deden – werd gecompleteerd door het duo Rachel en Nikki. Dit eerste aanvalsvak schoot uit de startblokken, had veel rebound en schoten over alle schijven, maar goals bleven uit. In de beginfase lieten de dames van Avanti zien dat je ze niet op twee benen moet laten aanleggen achter de korf, want dat zorgde voor een 0-2 voorsprong voor de club uit Pijnacker. In het tweede aanvalsvak had Bart Drost ervoor gekozen om de dit seizoen veel scorende Gorinchemse dames, Maren den Besten en Nienke van der Weijden, naast elkaar te posteren. Zij werden hierin meer dan goed ondersteund door Pepijn en Jelle die in de eerste helft ook hun doelpunten mee scoorden. Pepijn liet zien dat hij de laatste weken steeds beter op schot komt en maakte na 9 minuten een einde aan de Gorinchemse droogte door met een afstandsschot de 1-3 op het bord te schieten. GKV Enomics counterde vervolgens door mooie schoten van Mats en Rachel en dat leverde een 3-3 tussenstand op.

Dat was voorlopig de laatste gelijke stand, want hierna liet Avanti zien dat het niet voor niks bovenaan staat in de hoofdklasse. Door met name schoten van de heren Jordi van Zuidam en Tom Snaphaan, die allebei een goede eerste helft speelden, liep de ploeg uit Pijnacker weg van de thuisploeg. Mats was deze avond gekoppeld aan Jordi van Zuidam, samen met Nikki van Trigt en aanvoerder Stefan Hoogervorst nog spelers die met Avanti het seizoen op het hoogste niveau van Nederland meemaakten. Jordi Van Zuidam liet zien nog steeds erg snel te zijn op de eerste meters en leidde de 1-5 run van Avanti in. Tussendoor liet Maren den Besten nog een afstandsschot noteren: 4-9.

Bart Drost zag dat hij zijn ploeg naar de kant moest roepen en nam een time-out. Na deze time-out kwam GKV Enomics stapje voor stapje dichterbij Avanti. Na afloop zouden de spelers van GKV Enomics zeggen dat ze gedurende de wedstrijd het gevoel hadden dat er vanavond wat te halen viel tegen dit Avanti dat niet haar beste wedstrijd van het seizoen speelde. Na deze time-out werd over en weer gescoord. Nikki met een van haar twee goals in de eerste helft, gevolgd door een korte kans van Jelle na een schitterende pass van Maren en een schot van Remco. Tussendoor  bewees Tom Snaphaan zijn waarde voor Avanti met een afstandsschot en een stip. Vlak voor rust wilde Nienke de bal naar binnen gooien op de vrijstaande Jelle, maar werd geblokkeerd door een heer. In tegenstelling tot de discutabele beslissing van de scheids van vorige week bij een vergelijkbare actie wees de scheids ditmaal discreet naar de stip. Jelle rondde deze koelbloedig af. Nikki maakte vlak voor haar rust haar tweede goal en bepaalde de ruststand op 10-12.

In de tweede helft maakte Avanti de eerste goal die werd gevolgd door schoten van Pepijn en Remco. Waar in de eerste helft de heren Tom Snaphaan en Jordi van Zuidam nog hun stempel op de wedstrijd drukten, waren zij in de tweede helft veel minder prominent aanwezig. Dat mag op het conto worden geschreven van Pepijn en Mats die beide heren meer dan goed verdedigden. Waarbij Mats ook nog vaak terugzakte en veel aanvallen ontregelde van Avanti door de ene na de andere rebound te winnen.

GKV Enomics haakte elke keer aan bij de Avanti en werd daarbij meer dan fanatiek gesteund door de volle tribunes aan Gorinchemse zijde. Er heerste weer een ouderwetse sfeer met het trommelen en gedurende de wedstrijd luidkeels aanmoedigen van de supporters van de thuisploeg. Dat zorgt ervoor dat je als speler toch net dat stapje extra doet door de steun vanaf de tribunes. Dat hoef je bij Maren den Besten niet te doen als ze klaar gaat staan voor een vrije bal, want dat is dit seizoen bijna altijd een zekerheidje. Zij schoot dus ook de 15-16 op het bord en het Gorinchems kwartiertje brak aan. Zit er een stunt in tegen de koploper?

Avanti liet in deze fase zien dat het met ‘droge’ zondagsschoten toch weer de voorsprong van drie pakte. Nienke liet daarentegen zien dat ze voor elke dame in de hoofdklasse een enorme plaag kan zijn. Het vak ondersteunde haar volledig en Nienke betaalde dat vertrouwen uit door in de laatste 15 minuten 4 goals te maken. Milan Rietveld kwam in deze fase ook nog even in het veld en forceerde meteen een vrije bal. Mats maakte de 16-18 en daarna Nienke met de 17-18. Nikki van Trigt kreeg een vrije bal en mocht deze om onduidelijke redenen nog een keer nemen. Dat moet je haar niet laten doen en zodoende scoorde zij de 17-19. In de volgende aanval een stip die werd afgerond door Tom Snaphaan.

Jordi van Zuidam ging voor de doorbraak en dacht zijn directe tegenstander Mats al te hebben afgeschud, maar dat hij nog niet van hem af was, zal hij geweten hebben. Er volgde namelijk een keihard blok van achteren waarbij de bal uiteindelijk bij de zijlijn belandde. Het publiek op de banken en van Zuidam zal bij zijn eerstvolgende doorbraakactie ongetwijfeld nog wel even terugdenken aan dit moment. Dit moment gaf een ‘boost’ voor GKV Enomics om nog een keer alles te geven. GKV Enomics stond nog een keer op deze avond en via een schot van Remco en twee goals van Nienke stond dan toch de 20-20 op het bord. De Van Rappardhal kon wel genieten van deze goals en iedereen zat op het puntje van zijn stoel. Judith Goedendorp bracht Avanti weer op een voorsprong van 2 door in twee aanvallen op rij twee loepzuivere afstandsschoten erin te gooien van een meter of 8. In de laatste aanvallen wisselde Avanti nog Tim van Dorp in en het was duidelijk dat hij met zijn 2 meter in het veld gebracht was om de bal zo lang mogelijk in de aanval te houden. Nienke wist nog een afstandsschot te scoren, waarna Avanti de aanval goed uitspeelde en met 21-22 won.

Een punt was zeker verdiend geweest voor de thuisclub, maar ze kunnen trots zijn op de strijdlust en het vertoonde spel van vanavond. Avanti zet een hele grote stap richting de titel met haar tiende overwinning op rij, maar met nog vier speelronden te gaan kan er ook nog van alles gebeuren. DOS (W) deed wat het moest doen en wint op bezoek bij de Meeuwen met 18-23 en is nu de naaste achtervolger van koploper Avanti. Swift wint van Odik en Nieuwerkerk wint van nummer laatst Pernix. Nu twee weekenden rust en dan volgt op 11 maart de uitwedstrijd tegen middenmoter Nieuwerkerk om 20.00 uur.

Doelpuntenmakers: Nienke van der Weijden 5, Remco Ouwerkerk 4, Pepijn Kuijntjes 3, Mats den Besten 2, Jelle Post 2, Maren den Besten 2, Nikki Bos 2, Rachel Romijn 1