Het G-team van GKV Enomics in de krant!

GORINCHEM In juni mag het G-team van de korfbalvereniging GKV Enomics haar vlag met trots in het stadion van ADO Den Haag dragen wanneer de Special Olympics van start gaan. De voorbereidingen zijn al in volle gang en er wordt reikhalzend uitgekeken naar het toernooi.

door Amke Streefkerk

Wendy en Patrick Seij zijn de ouders van twee dochters die actief zijn in het G-korfbal team van GKV Enomics. Zij zijn beide nauw betrokken bij het team en de voorbereidingen van de Special Olympics. ,,Ik zit samen met andere moeders en een vader in de werkgroep voor de Special Olympics, wij organiseren en regelen alles rondom het toernooi”, aldus Wendy. Vader Patrick is ook veel bezig met het team maar op een iets andere manier. ,,Naast dat ik ouder ben van twee meiden uit het team ben ik ook hulptrainer wanneer onze trainers, Marloes Moret en Arno van Oort een keer niet kunnen. Ik rijd bijvoorbeeld ook regelmatig wanneer we een uitwedstrijd hebben”, legt Patrick uit.

Het G-korfbal team bestaat inmiddels uit zeventien spelers. Dit zijn jongens en meiden gemixt, al zijn de meiden in de meerderheid. Wendy: ,,Ons team is in de afgelopen anderhalf jaar echt extreem gegroeid. We begonnen met zes spelers en zijn inmiddels uitgegroeid naar een team van zeventien spelers. Wij hebben ons dan ook met twee teams van ieder zes spelers ingeschreven voor de Special Olympics. De reden dat we hiervoor hebben gekozen is omdat wij mono spelen, dit houdt in dat je vier tegen vier speelt. Op deze manier heeft ieder team ook nog twee reservespelers.” Patrick vertelt dat er verschillende soorten verstandelijke beperkingen in het team zijn. ,,Onze spelers hebben verstandelijke beperkingen die erg variëren. Zo hebben we spelers met autisme en PTTS tot aan een beperkt IQ.”

Een evenement als de Special Olympics is een hele gebeurtenis voor de spelers van het team. Daarom wordt er op voorhand zoveel mogelijk vertelt en er worden foto’s bekeken. ,,We hebben voor het team een slaaplocatie in de buurt van het toernooi geboekt. We hebben hier bewust voor gekozen zodat de spelers na een intensieve dag vol prikkels echt tot rust kunnen komen met vertrouwde mensen om hen heen. Om deze reden gaan er daarom ook een of twee ouders mee van iedere speler”, legt Wendy uit.

SPECIAL OLYMPICS De Special Olympics is een toernooi dat iedere twee jaar wordt georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit jaar zal het toernooi in Den Haag plaatsvinden tijdens het weekend van 12 tot 14 juni. Er zijn veel verschillende soorten sporten aanwezig tijdens het toernooi. Deze variëren van atletiek en paardrijden tot aan zwemmen en hockey. Er doen zo ongeveer twintig korfbalteams mee aan het toernooi. Om mee te kunnen doen aan het toernooi moet je je als team zijnde inschrijven. Dit is iets waar Wendy zich druk mee bezig heeft gehouden. ,,We wilden ook meedoen met het team om eens te kijken hoe dit is en of de spelers het ook leuk vinden. Het is natuurlijk heel iets anders en wij denken ook een leuke gebeurtenis met zijn allen.”

Voor het toernooi heeft het team een streefbedrag van vijfduizend euro vastgesteld voor alle kosten. Wendy: ,,We hebben inmiddels al heel wat geld opgehaald en zijn goed op weg om ons streefbedrag te halen. We halen dit geld op door middel van inzamelacties en sponsors. Zo heeft iedereen uit het team zijn of haar eigen inzamelactie verzonnen. We hebben onder anderen oliebollen verkocht, zelf bewerkte serviezen verkocht en een flessen inzamelactie gehouden. De sponsors helpen ons ook goed op weg om ons streefbedrag te halen. Veel bedrijven en winkels uit Gorinchem zijn inmiddels al sponsor.”

JEZELF ZIJN Het winnen van het toernooi is niet het belangrijkste voor het G-team van GKV Enomics. ,,Het gaat bij ons niet per se om winnen maar vooral om het plezier hebben met elkaar. De spelers zijn desalniettemin onwijs fanatiek en willen graag winnen maar mocht dit niet zo zijn is het samenzijn en de gezelligheid ook belangrijk. We vinden het ook erg belangrijk dat de spelers zichzelf kunnen zijn. Gelukkig heerst er veel saamhorigheid in het team en accepteert iedereen elkaars beperkingen. Het is echt een grote vriendengroep geworden”, vertelt Patrick.

Voor meer informatie over het G-Korfbal team van GKV Enomics en de Special Olympics: www.facebook.com/GKV-Special-Olympics

X