[ZOMERVERHAAL] “Atje voor de sfeer”

Vunzige vliegen vliegen vrij van vuilnis naar viezigheid. De geur van oud bier. Gescheurde plastic bekers willekeurig verspreidt. Omgevallen vaasjes met kapotgetrapte bloemen op de grond. De enige vorm van orde en structuur komt terug in een strakke lijn gevormd door mieren. Marcherend in rap tempo vinden ze de zoete sappen die als hemelse manna in groten getale voor ze neergevallen is op de grond. Het verlaten vuilnis doet in niks denken aan de nacht daarvoor. Een zwoele zomeravond in een tent, gevuld met liefde en lachen. Een grote groep mensen. Niet massaal, maar intiem. Alle neuzen dezelfde kant op richting het podium, maar vijf neuzen tegendraads. Deze vijf neuzen presenteren u: de LVC Veiling 2019!

“Dit moeten we nog een keer doen.” Dat wisten we zeker na de eerste editie van de LVC Veiling in 2017. Met 33 kavels hadden we €2450,- op weten te halen, waarmee we een mooie geluidsinstallatie voor de kantine hebben aangeschaft. Direct op herhaling in 2018 leek ons wat snel. De veiling kost veel tijd aan voorbereiding en daarnaast moet het ook wel een bijzonder iets blijven. Het 90-jarig jubileum van GKV leek ons wel een mooie aanleiding voor een nieuwe veiling. Een uitstekende reden om weer eens met z’n vijven, vijf goudgele rakkers open te trekken (dat doen we anders nooit). De vergadering voor de LVC Veiling wordt geopend. We zijn het erover eens dat we niet te laat in het seizoen 2018-2019 moeten starten, we veel promotie moeten maken en we moeten streven naar 90 kavels.

Zoals meer goede ideeën die ontstaan tijdens het barhangen (bijvoorbeeld: morgenochtend gaan we echt vroeg uit bed en fietsen), sneuvelt ook het idee van vroeg in het seizoen beginnen. Als na 4 februari 2019 het jongste LVC-lid ook de 30 jaar is gepasseerd, stijgt het gemeenschappelijk gevoel van verantwoordelijkheid. Als we de vorige veiling willen overtreffen, moeten er handjes uit de mouwen. De promotour gaat beginnen. Een nieuwsbrief gaat de deur uit, de Konvo wordt gespamd, op Instagram plaatsen we uitdagende berichtjes en er wordt een speciale pagina op de website van GKV ingericht. Alle kanalen zetten we wagenwijd open, op zoek naar de zo gewenste kavels. Wij kunnen het wel graag willen, maar we kunnen niet zonder de steun en support van onze leden.

Twee weken later is de grens van twintig kavels gepasseerd. Een droogte volgt (en weer een LVC-baby wordt geboren) maar hoe dichterbij de veiling komt, hoe meer kavels er weer binnen stromen. Het streven van 90 kavels lijkt overmoedig en praktisch ook niet wenselijk. Maar elke binnengekomen kavel in de groepsapp van de LVC wordt ontvangen met uitzinnige emoticons en soms een aubergine. Ondertussen verslijt Niels zijn vingers op het toetsenbord om de stukjes zo aantrekkelijk mogelijk op de website te presenteren. Paul kan zich steeds meer vinden in zijn rol als influencer op het Instagramaccount van de LVC; een medium waar we het beste onze trouwe achterban mee kunnen bereiken. In de laatste week proberen we met veel bedelen en smeken op onze knietjes de kavellijst naar de 50 stuks uit te breiden. Het lukt precies, waarna in de laatste 24 uur de teller van het aantal kavels zelfs op 55 uitkomt.

De variëteit van de kavels is enorm. Van “kleine kavels” zoals een zelfgebakken appeltaart, tot “reusachtige kavels” als een week vakantie in Tsjechië. Het is mooi om te zien hoeveel mensen GKV een warm hart toedragen. Grosso modo kunnen we zeggen dat de kwaliteit van de kavels een stuk hoger ligt dan tijdens de eerste editie. Daarbij het feit dat het aantal kavels een stuk hoger ligt, hopen we voorzichtig op een verdubbeling van de opbrengst. Richting de 5000 zou heel mooi zijn, maar dan moet het allemaal wel meezitten…

Het zit mee. Zaterdag 15 juni 2019 wordt een dag om nooit meer te vergeten. Niet alleen de veiling, maar de gehele dag is één groot feest. De organisatie is subliem. Alles is goed geregeld, veel vrijwilligers helpen mee en iedereen lijkt vrolijk. Naast het vele materiaal dat café ’t Uyltje uit Gorinchem al gesponsord heeft, komt eigenaresse Esther ook nog even op de proppen met drie kavels vlak voor het starten van de veiling. Top!

Rond half acht begint de tent vol te stromen. Joost en Niels klimmen op een geïmproviseerd podium. Gesteund door assistenten Rudolph, Erik en Paul kunnen de veilingmeesters beginnen met het spektakelstuk van de dag. Beide nemen een microfoon ter hand. Voor Joost is het even wennen een dergelijk formaat in zijn handen te hebben, maar al snel is hij de Sennheiser meester en zet de mic vol enthousiasme tegen zijn besnorde lippen.

Het lijkt wel alsof het geld bij mensen brandt in de zakken. Bij elke kavel gaan er meerdere handen gestrekt de lucht in. Clinics, massages, knipbeurten, sportshirts, etentjes en een arrangement naar de Efteling met overnachting in het Guesthouse Hotel. Het aanbod van de kavels is zeer divers. Voor iedere feestvierder, familyman, kinderen en de pensionado is er wel wat om op te bieden. Ook voor de vieze Freddy is er wat te halen met de smeuïge avond door de LVC Angels en de mystery workshop van de Happies. We kunnen het nu wel verklappen, die workshop betreft een middagje fallus kleien. Wie wil dat nou niet? Wij. Na bijna elke klap met de hamer, laat DJ Pellikano het nummer “Atje voor de sfeer” door de boxen knallen. Een atje is dan wel niet nodig – de sfeer is top – maar de tent host er feestelijk op mee. Deze avond mag voor altijd duren.

De topkavel blijkt wederom een kavel van Frenkie de Jong. Cecile Ouwerkerk en Yolanda Havelaar waren naar Amsterdam afgereisd om gesigneerde schoenen en shirt van dit talent binnen te halen. Waar de schoenen voor €400,- worden afgetikt, blijkt het shirt nog wat meer waard. Het Ajaxbloed kruipt waar het niet gaan kan. Net geen €1000,-, maar voor een hele vette €900,- weet Mariska Veldheer uiteindelijk de strijd om dit topstuk te winnen. De laatste kavel wordt live aangeboden door Gert-Jan Meerkerk. Hij stelt ter plekke zijn (gesigneerde) wedstrijdshirt beschikbaar en dat brengt nog eens €225,- extra in het laatje.

Onder luid gejuich konden we na een kort moment van optellen en aftrekken het totaalbedrag op de check schrijven: €6890,50. Bij het afrekenen werden er hier en daar nog wat fijne fooien gegeven en dat bracht het totaalbedrag op €7210,-. Een schitterende opbrengst. Waar we van tevoren voorzicht hoopte dat we de vijf ruggen zouden aantikken, gingen we daar dik overheen. Uiteraard komt dit mede door de goede promotie, topkavels en opzwepende veilingmeesters (al zeggen we het zelf). Maar als een zelfgebakken appeltaart meer dan 10x over de kop gaat, kunnen we alleen maar concluderen dat er ontzettend veel goodwill is onder de GKV’ers. Goodwill om ons cluppie GKV te steunen en er met z’n allen nog een gezellige 90 jaar aan vast te plakken.

Een dag later loopt een groep mensen (opvallend veel met een zonnebril) op te ruimen rond de feesttent. Met dikke ogen en ietwat katerig hebben ruim 10 man toch het GKV-vuur nog in zich gevonden om de pleurisbende (sorry, geen mooier woord) op te ruimen. Het grasveld waar een dag eerder nog uitbundig gegeten, gedronken, gedanst en gefeest werd, is nu weer leeg. Alleen het rechthoekige, verkleurde vlak herinnert nog aan waar eerder het paleis van plezier stond. Nog een paar dagen. De grassprieten die het feest mee mochten vieren in de tent zien er dan weer minder bleek uit. Ze gaan weer op de in de vlakte. De tastbare herinnering vlakt uit. Maar niet in de harten van de GKV’ers die er 15 juni 2019 bij waren. Die kanjers weten: dit was er eentje om nooit meer te vergeten!

Niels Zandee | LVC

X